11/04/2024 | Actualitat

L’Escola de Bambú, el projecte d’educació intercultural i inclusiva de Casa Asia compleix 20 anys de vida. Aquest projecte va néixer durant el curs escolar 2003-2004 amb la voluntat de donar a conèixer el continent asiàtic i la regió del Pacífic a la població escolar.

L’Escola de Bambú ha estat apropant durant 20 anys, i de manera ininterrompuda, les cultures i societats asiàtiques i del Pacífic a l’alumnat d’educació infantil, especial, no formal, primària i de secundària, i a centres de formació d’adults, a través d’una variada oferta de tallers i activitats d’una desena de països asiàtics. També ha portat a terme diversos programes d’educació comunitària com “AFEX-Aprenem famílies en xarxa”, que va rebre el Premi Francesc Candel 2018*, “Poemes que ens apropen”, o “Contes per llegir, contes per crear”, i programes per a joves com “Rutes Àsia BCN”, “Teatre Fòrum Intercultural ” o “l’Escola d’Orient”.

Per Imma Llort, la coordinadora del l’Escola de Bambú “des de l’inici volia que fos un projecte que donés a conèixer els valors de les cultures i les societats asiàtiques als alumnes, i obrir mirades. Conèixer altres cultures i viure la diversitat cultural com a oportunitat d’intercanvi de coneixements i aprenentatge ens fa una societat mes rica i cohesionada”.

La coordinadora de l’Escola de Bambú també posa en valor el caràcter innovador que ha tingut el projecte, sobretot per la metodologia d’aprenentatge, dinàmica i participativa, pels continguts  inclusius, pel fet que la majoria de les activitats estan dinamitzades per persones catalanes de context cultural asiàtic, i per com ha evolucionat el projecte amb propostes d’educació comunitària en format APS (servei comunitari) per tal de respondre a les necessitats canviants dels centres educatius, dels col·lectius asiàtics i de la societat en general. Llort també posa en relleu el percentatge elevat de participació de persones de context cultural asiàtic en totes les activitats.

Xifres a destacar i bona acollida del projecte

Les xifres avalen la bona acollida d’aquest projecte. En tots aquest anys hi han participat més de 244.000 alumnes, un total de 2.230 centres educatius de tot Catalunya han acollit els seus programes, i el nombre d’activitats a l’aula dreçades als diferents grups d’edat: des d’escola bressol, primària, secundària i de centres de formació de persones adultes, ha estat de 6.300. D’altra banda, el 73% dels participants a les activitats i programes i el 98% de les educadores i dinamitzadores de l’Escola de bambú són de context cultural asiàtic.

A més de les activitats a l’aula ( cursos i tallers amb contingut asiàtic), l’Escola de Bambú ha dut a terme els següents programes d’Educació Comunitària, en format APS:

  • AFEX-Aprenem. Famílies en Xarxa  en què hi han participat  30 centres educatius, principalment de secundària, amb 150 alumnes adolescents voluntaris ensenyant a 725 persones adultes, principalment de les seves famílies.

Va rebre el Premi Francesc Candel (2018) que atorga la Fundació Carulla en reconeixement a la tasca d’integració de persones migrades que AFEX duu a terme a través de l’aprenentatge de la llengua, amb l’especificitat que són els seus propis fills i filles els que els ensenyen català, castellà i/o informàtica bàsica i ho fan per parelles o en petits grups, dins l’aula de les escoles i instituts on estudien i amb el suport d’una dinamitzadora universitària que ha viscut la immigració en primera persona. Es un programa d’ensenyament i aprenentatge inclusiu, plurilingüe, intercultural, multinivell i inter generacional.

  • Poemes que ens apropen: intercanvi de poemes entre centres educatius i comerciants de diversos barris de Barcelona amb la participació de 25 centres educatius, amb 832 alumnes, 60 professors i 125 comerciants.
  • Contes per llegir, contes per crear, que apropa el coneixement d’Àsia-Pacífic a través de la lectura de contes de la regió, treballant l’hàbit lector i la creació de nous contes que es presenten a diferents públics en formats tradicionals asiàtics amb la participació de 20 centres educatius, 2.100 alumnes i 80 professors.

I els programes per a joves:

  • Teatre Fòrum Intercultural: projecte per compartir experiències i debatre estereotips i rumors sobre la diversitat cultural i la convivència a través del teatre. 18 edicions del curs amb una participació de 600 joves de 20 països diferents, principalment asiàtics i 6 dinamitzadores.
  • Rutes Àsia a BCN. Projecte intercultural que contribueix al coneixement de la Barcelona diversa i a trencar estereotips i rumors sobre la immigració. S’han fet 120 rutes relacionades amb 4 països asiàtics, guiades per 8 educadores diferents i  amb la participació de 2.300 persones joves i adultes.
  • Escola d’Orient: Jornades d’estudi i debat intercultural entre joves asiàtics i europeus, a les Illes Balears. 2004-2011 (7 edicions), amb una participació de 175 joves universitaris  de 17 països diferents d’Àsia i Europa.

L’Escola de Bambú celebrarà el 20è aniversari el proper 29 d’abril en un acte institucional en què participaran Javier Parrondo, director general de Casa Àsia, Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Ajuntament de Barcelona, Oriol Amorós, secretari general de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Júlia Llompart, professora de la Facultat d’Educació de la UAB i Imma Llort, coordinadora de l’Escola de Bambú.

Aquest acte pretén fer balanç de la feina feta i reconèixer totes les persones que ho han fet possible: educadores i dinamitzadores, a més de representants d’institucions i entitats, col·laboradores i participants de tots els programes i activitats que s’han dut a terme.

Descàrregues

Escola de Bambú

Nota de premsa en català i castellà

Compartir