09/05/2018 | Actualitat > AsiaView
El dissabte 5 de maig de 2018, Casa Àsia va acollir la visita de les persones que estan actualment participant al Programa AFEX – Aprenem. Famílies en Xarxa a la ciutat de Barcelona

Sota un cel ennuvolat i plujós, l’entrada del Recinte Modernista de Sant Pau, on es troba la seu de Casa Àsia, es va omplir amb més de 70 persones: dones, homes, infants i adolescents de famílies originaries de Ghana, Pakistan, Marroc, Índia, Bangladesh, Colombia, Venezuela, etc. per celebrar una trobada intercultural i intergeneracional dels grups AFEX de les escoles de diversos barris de Barcelona: Trinitat Vella, Sants, el Raval, Poble Sec i Besós Mar.

Acompanyats per l’equip de treball i els i les dinamitzadores del programa amb els seus estudiants adults i alumnes voluntaris van visitar el recinte, van conèixer un nou espai del modernisme barceloní i van gaudir contemplant-lo al mateix temps que visitaven les instal·lacions de Casa Àsia i coneixien millor els seus objectius i funcions.

Després de la visita guiada es van fer dinàmiques de presentació i jocs per a totes les edats. Es van presentar els principals objectius del programa: l’aprenentatge inclusiu que permet avançar cadascú al seu ritme partint del seu nivell, valorant tot el que es va aprenent i compartint els aprenentatges amb la resta del grup gràcies al suport de les dinamitzadores. A la sala Tagore es va fer una demostració de la metodologia AFEX de treball per parelles formades per una persona adulta que està aprenent català o castellà i un infant o adolescent que li fa de tutor/mestre voluntari.

D’aquesta manera tant els pares i mares que acompanyaven alguns dels infants voluntaris i els infants més grans que acompanyaven les seves mares estudiants del programa, com els joves de l’associació Altru que ens acompanyaven, van poder conèixer de ben a prop la nostra metodologia per ensenyar llengües i la riquesa que això suposa en fer-ho per parelles, sovint de la mateixa família, amb el suport d’un dinamitzador o dinamitzadora i en un context multicultural que afavoreix la interacció positiva i el diàleg intercultural, facilitant la integració social. El temps sempre es queda curt quan hi ha tantes coses per parlar, debatre, comunicar i compartir.

Una trobada molt emocionant i sentida, on es van intercanviar mirades, somriures, paraules i complicitats entre persones vingudes d’arreu per oferir un millor futur als seus fills i filles i conscients de la necessitat d’aprendre les llengües de comunicació de la societat que els veurà créixer per tal de poder-los ajudar i acompanyar-los en el seu aprenentatge també. Va ser un regal de presència i consciència, de moviment i agraïment que concorda amb el nostre objectiu donar oportunitats a les persones adultes de contextos culturals diversos, contribuint a superar barreres i estereotips i comunicar-se des del respecte i el reconeixement mutu, construint vincles i cohesió social a les escoles i als barris on treballem.

Abans de l’acomiadament, es va projectar el vídeo institucional del programa amb tots els presents, les famílies i els infants. Les emocions es van veure als ulls dels participants, compartint les experiències dels grups tant de forma individual com grupal.

Autonomia, visibilitat i independència: els valors principals que fomenta AFEX entre les estudiants adultes, mentre els joves i infants aprenen sobre responsabilitat, compromís i consciència social, tots ells, claus fonamentals per a la transformació social.