06/03/2024 | Actualitat
El passat 27 de febrer, la Facultat de Geografia, Història i Filosofia de la Universitat de Barcelona va ser l’escenari d’una jornada d’integració i intercanvi de coneixements entre dues comunitats diverses i enriquidores. D’una banda, les mares, voluntàries i practicants/dinamitzadores del programa AFEX-Aprenem Famílies en Xarxa de Casa Àsia dels instituts Consell de Cent de Barcelona i de Rubió i Ors de l’Hospitalet, i de l’altra, un grup d’estudiants universitàries del Grau d’Antropologia de la UB.
Durant aquesta trobada, es va crear un espai propici per compartir experiències personals, coneixements i inquietuds sobre les diverses cultures asiàtiques, especialment les d’Índia, Pakistan i Marroc, entre altres. Es va destacar la importància de conèixer i comprendre les tradicions, costums i estils de vida de cada cultura per fomentar la integració i el respecte mutu.
A més a més, es va organitzar una petita classe introductòria de les llengües pròpies d’aquestes cultures, una experiència única que va representar un nou repte per a les mares participants, que, amb l’ajuda de les voluntàries (algunes d’elles, les seves filles), van assumir el rol de “professores” amb entusiasme i dedicació. Per la seva banda, les estudiants d’Antropologia van demostrar un gran interès, escoltant amb atenció, fent preguntes i esforçant-se per aprendre nocions bàsiques d’aquestes llengües.
Des de Casa Àsia, volem expressar el nostre agraïment per l’excel·lent acollida rebuda per part de la Universitat de Barcelona, així com del professorat i l’estudiantat que van participar activament en aquesta jornada. Per a les mares, voluntàries i dinamitzadores, va ser una gran oportunitat per conèixer de prop una universitat, perdre la por i fer-se conèixer, donant visibilitat a les seves cultures i fent un pas més en la seva integració a la societat catalana.
A més a més, aquesta trobada va permetre a tots els participants visitar la facultat sencera, des de l’auditori i les aules fins a la biblioteca i el bar, en una experiència que va enriquir el coneixement mutu i va fomentar el diàleg intercultural.
Esperem continuar amb aquests intercanvis i col·laboracions que ajuden a construir una societat més inclusiva i respectuosa amb la diversitat cultural.
Compartir