23/11/2016 | Actualitat

L’acte, organitzat per la Fundación Mujeres por África, la Fundación Ramón Areces i la Universidad Complutense, va comptar amb persones expertes a escala nacional i internacional en àmbits de salut, educació, economia i gènere, que van debatre sobre l’Agenda 2030 de desenvolupament i construcció de societats inclusives i justes. Així, es va abordar la mateixa perspectiva durant tota la jornada: la lluita contra la desigualtat mundial, que està adquirint una enorme rellevància com a fenomen globalitzat i que, en conseqüència, afecta totes les societats.

Durant la sessió d’obertura, la pensadora Vandana Shiva va exposar la seva idea d’eco feminisme. Shiva va expressar la necessitat social d’aprendre a viure en pau amb la naturalesa, i va defensar la idea que les dones són les veritables expertes per a fer-ho, ja que posar la vida al centre de l’organització social, política i econòmica és una cosa que elles ja practiquen des de fa dècades, ja que és a elles a qui s’ha atorgat socialment les feines de cures.

Shiva va néixer fa 63 anys a l’Índia i és una de les dones més influents del planeta. La revista Time va identificar-la com una “heroïna” ambiental el 2003, i Asia Week la va nomenar una de les cinc comunicadores asiàtiques més poderoses.

Escriptora de setze llibres, filòsofa, graduada en Física i seguidora de Gandhi en la seva lluita contra el colonialisme de l’Índia, Vandana Shiva és un referent com a activista del moviment eco feminista i ha defensat durant tota la seva trajectòria política que la Terra està viva, és sagrada i és la connexió entre tots els éssers vius.

Segons ella, la creativitat ha estat desplaçada pel capitalisme. Diu que la reproducció simplement desapareix i és reemplaçada per la producció. Un altre punt important que sosté és que l’eco feminisme és un feminisme de solidaritat, no individualista; del que es tracta és d’aconseguir que tothom tingui accés a la vida i als seus recursos.

Eco feminisme: coneixent la terra coneixem a les dones

L’eco feminisme, com el mateix nom indica, és la convergència entre ecologia i feminisme. Contribueix al desenvolupament del pensament feminista cap a una perspectiva molt més general, ja que a més de defensar la igualtat entre homes i dones, respecta la naturalesa i la biodiversitat.

Les primeres connexions entre feminisme i ecologia es troben als anys 70. En elles es defineix una societat en la qual les dones viuen sense opressió, el que implica la construcció d’una societat ecològica, descentralitzada, no jeràrquica i no militaritzada, amb democràcia interna i en la que preval l’ús de tecnologies més respectuoses amb el medi ambient.

L’eco feminisme senyala que dins del sistema patriarcal existeix la dominació i explotació tant de dones com de la naturalesa, que tenen un origen comú. També defensa que la biologia de les dones, el seu cos –el que les capacita per gestar i crear vida-, fa que estiguin en una posició de major proximitat amb la naturalesa.

Shiva ha argumentat al llarg de la seva vida com a activista que la raó bàsica per la qual existeix la fam al món, són les relacions de comerç injustes. Per eradicar aquesta fam, proposa que es dugui a terme una agricultura orgànica basada en la biodiversitat.

Amb aquesta idea de la importància de la biodiversitat i per promoure-la al seu territori, va crear un projecte anomenat Navdanya l’any 1987, que significa literalment “nou llavors”, i que és un moviment indi per la conservació i protecció de la diversitat de les llavors locals. Una altra tasca important de la qual s’encarreguen també és de procurar que els agricultors no acabin sucumbint a les pressions polítiques i econòmiques que poden posar en perill la biodiversitat de l’Índia.

Vandana Shiva fa molt de temps que afirma que la solució per salvar el planeta és la biodiversitat, cultivar i consumir orgànic. Segons ella, la llavor és el primer element de la cadena alimentària i “salvar-la és el nostre deure, compartir-la la nostra cultura”.

Compartir